ћир lat

Представљена два нова истраживања

20. јун 2017


Достојанствено радити у Србији 

Данас смо одржали састанак Радне групе 17 Националног конвента о Европској унији на коме смо презентовали истраживање „Профил радника запослених преко агенција за запошљавање“, аутора проф. др Маје Јандрић са Економског факултета у Београду и Данила Кривокапића из SHARE Фондације, као и анализу „Статистика и достојанствен рад – Критичка анализа политичког тумачења статистике рада“, ауторке Сарите Брадаш.Истраживање “Профил радника запослених преко агенција за запошљавање” спроведено је захваљујући Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, и претходно је већ представљено пред Радном групом за израду Закона о агенцијама за запошљавање Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, где је наишло на позитивне коментаре.

Током другог дела презентације, психолошкиња Сарита Брадаш представила је истраживање „Статистика и достојанствен рад – Критичка анализа политичког тумачења статистике рада“, која указује на могућности различитог тумачења статистике рада у зависности од потреба, анализира структуру незапослености и тзв. скривену незапосленост и скривену статистику.


Презентацији су, поред Радне групе 17 НКЕУ, присуствовали и представници других радних група, као и сарадници и партнери Центра за демократију.

Интегралну верзију анализе „Статистика и достојанствен рад – Критичка анализа политичког тумачења статистике рада“ објавићемо на нашем сајту у наредним данима, док је у процесу израде публикација која ће садржати истраживање „Профил радника запослених преко агенција за запошљавање“.

Фондација Центар за демократију, уз подршку Међународног Центра Олоф Палме спроводи пројекат „Достојанствено радити у Србији – Ка бољој заштити права запослених кроз сарадњу цивилног друштва и синдиката“ који за циљ има допринос промоцији и примени стандарда достојанственог рада. У склопу овог пројекта доприносимо изградњи капацитета наше Радне групе кроз активности о којима ћете накнадно бити обавештени.

Пројекат Достојанствено радити у Србији се надовезује на претходно реализован пројекат Центра „Радна права у Србији – Праћење примене регулативе и увођење измена кроз креативно заговарање“, а у оквиру кога је спроведена Анализа ефеката примене измена и допуна Закона о раду.

Фондација Центар за демократију