ћир lat

Саопштење поводом погибије радника на градилишту „Београда на води“

14. септембар 2018


Поводом трагичне погибије два радника на градилишту „Београда на води“, Фондација Центар за демократију захтева брзу и свеобухватну истрагу како би се утврдило како је дошло до губитка живота – да ли су и у којој мери били испуњени законски услови за безбедно радно место, да ли је и како коришћена заштитна опрема, да ли су радници обучени за послове које су обављали, какав је био надзор над мерама за безбедност на раду и др.У јеку грађевинске сезоне ове године изгубљено је три живота у последњих неколико недеља. Оваква учесталост несрећа на раду ствара осећање несигурности на раду и потпуне незаштићености радника. Подсећамо да је Србија само делимично хармонизовала правне прописе о здрављу и безбедности на раду са прописима ЕУ. Неопходно је да Влада убрза рад на доношењу нових прописа. Очигледно је, међутим, да се ни постојећи правни оквир не примењује, односно да не постоји потребни ниво контроле његове примене, како на нивоу инспекцијских служби, тако ни на нивоу правосудног система. Одговорност се мора утврдити и санкционисати у сваком појединачном случају.

Апелујемо на све послодавце да ревносно примењују одредбе о безбедности и здрављу на раду. Посебно истичемо незаштићеност „невидљивих“ радника који су, радећи „на црно“, нарочито у грађевинарству, често управо највише изложени опасностима услед недовољне заштите.


Центар за демократију изражава најдубље саучешће породицама настрадалих радника и апелује на друштвену солидарност како би се им се помогло у овом најтежем тренутку, али и убудуће кад буде потребно да се суоче са свим последицама трагичног губитка.

Фондација Центар за демократију