ћир lat

Конференција „Радна права су наша права“

17. децембар 2018


У среду, 12. децембра 2018. године Фондација Центар за демократију је уз подршку Међународног центра Олоф Палме одржала конференцију под називом „Радна права су наша права“.Уводна излагања дали су Наташа Вучковић, генерални секретар Фондације Центар за демократију, Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Краљевине Шведске, Данило Милић, национални координатор Међународног центра Олоф Палме и Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности. Наташа Вучковић је исказала задовољство што испред Фондације Центар за демократију има прилику да поздрави све присутне и да представи неке од веома битних података за тржиште рада, а посебно за младе на тржишту. Наташа је изјавила да млади осећају велики недостатак перспективе у Србији, да је веома мали број младих ангажован у синдикатима и да у држави и даље влада страначко запошљавање, што потврђује истраживање „Млади и достојанствен рад“. Њ.Е. Јан Лундин је поздравио скуп и изјавио да су теме попут прекарног рада и положаја рањивих група на тржишту рада, а које су у фокусу конференције, добра основа за квалитетну дискусију. Амбасадор Лундин је указао и на изазове које доноси глобализација, дигитална револуција и демографске промене и на значај Европског стуба социјалних права. Данило Милић је испред Међународног центра Олоф Палме захвалио Фондацији Центар за демократију што се већ десет година бави заштитом радних права и исказао своје задовољство што у последње време све већ број невладиних организација препознаје важност ове тематике, што заправо представља последицу стања радних права у Србији и потребу за њиховим унапређивањем. Бранкица Јанковић закључила је да је кључно унапређење могућности жена и мушкараца, а поготово оних из осетљивих група и указала на то да су услови веома тешки – неслобода, неједнакост и све чешће кршење људских права.

Након уводних излагања, Јована Пантовић из Центра за демократију је представила Платформу против јефтиног рада, која представља иницијативу у борби против лоших инвестиција које израбљују раднике и позвала све присутне да је потпишу и подрже на тај начин.


Прва панел дискусија бавила се трендовима и резултатима у области радних права. Иван Секуловић, саветник за јавне политике у Фондацији Центар за демократију, представио је годишњи извештај ФЦД о стању радних права у Србији за 2018. годину. Иван је објаснио како су радна и социјална права међусобно повезана, како предлози закона морају ићи истовремено, јер један закон увек сноси последице по неки други. Потом су Чеданка Андрић, УГС Независност, Тања Јакоби, Центар за истраживање јавних политика и Наташа Николић, Београдски центар за људска права, свака из свог угла, представиле права радника.

Други панел био је посвећен положају прекарних радника и дискусији о изазовима са којима се freelanceri данас суочавају. Покренуто је занимљиво питање – уколико млади на дигиталним платформама нису формално запослени, како ће се очувати принцип интергенерацијске солидарности на основу ког функционише пензиони систем у Србији. Марио Рељановић, ванредни професор на Институту за упоредно право, указао је на проблеме у радном законодавству у Србији уз навођење неколико примера из праксе, а потом су Наташа Јовановић Ајзенхамер, Филозофски факултет у Београду, Зоран Стојиљковић, УГС Независност и Марија Јаковљевић из Машине презентовали историјски развој прекаријата и прекаријат данас.

На трећем панелу дискутовало се о положају осетљивих група на тржишту рада. Драгана Јовановић Аријас, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Сарита Брадаш, Фондација Центар за демократију, Владе Сатарић, Амитy и Владимир Симовић, Центар за политике еманципације, закључили су да постоји веома велики број појединаца који се налазе на друштвеној маргини, да је њихов положај на тржишту рада веома забрињавајући, као и да је оно што плаши највећи број припадника осетљивих група несигурност.Фондација Центар за демократију

Погледајте галерију фотографија са конференције „Радна права су наша права“

Публикација „Радна права су наша права“

Платформа против јефтиног рада