ћир lat

Радна права у Србији у време пандемије

5. мај 2020


Фондација Центар за демократију, у сарадњи са Центром локалне демократије ЛДА Књажевац и Центром локалне демократије ЛДА Суботица, а у оквиру пројекта „Млади Балкана за Европу“, организовали су on-line радионицу за младе из области радних права. Путем Zoom платформе одржан је вебинар: „Радна права у Србији током ванредног стања“. Тридесетак представника невладиних организација, синдиката и заинтересованих младих из Књажевца и Суботице, учествовали су у овом разговору. Која су радна права гарантована кроз међународна документа, какав је положај младих у свету рада у нашој држави, какав је правни оквир радних права у редовним и ванредним ситуацијама? 

Стручњаци из области радних права, прво Сарита Брадаш, истраживачица ФЦД, говорила је о гарантованим радним правима младих у међународним документима, о расположивости послова, могућностима запошљавања младих на тржишту рада у Србији, а затим је Иван Секуловић, саветник за јавне политике у ФЦД, дао примере кршења радних права током ванредног стања и представио анализу „Пандемија COVID-а 19 и радна права у Србији“.

Током дискусије су постављена различита питања везана за радна права у време пандемије COVID-19: деловање инспекције рада у вези са заштитом на раду и безбедности током ванредног стања, контроли услова и заштитне опреме; права послодаваца у вези са одређивањем рада од куће или доласка на радно место; угроженост запослених који раде на одређено време и њихових права у ванредном стању; проблем радника принуђених да раде на црно, итд.

Вебинар „Радна права у ванредном стању“ део су пројекта „Млади Балкана за Европу“ који партнерски реализују организације Фондација Центар за демократију и ЦРТА из Београда, Европска асоцијација за локалну демократију АЛДА са седиштем у Стразбуру, 9 агенција за локалну демократију које формирају Балканску мрежу за локалну демократију БНЛД са седиштем у Скопљу, Youth Act из Албаније и Содем из Турске. Овај пројекат финансирају Европска унија и Балкански фонд за демократију.

Фондација Центар за демократију