ћир lat

умањење зарадеПоштовани, Прво желим да Вам се захвалим, да Вас похвалим и подржим за покретање и спровођење пројекта "Достојанствен рад за сваког". Многи људи у Србији данас трпе изразито лоше услове на радном месту само да би осигурали егзистенцију. Из тог разлога Ваш пројекат пружа значајно охрабрење и подршку у борби за бољи живот у Србији. Тема која мене конкретно интересује је "Да ли висина зараде треба да буде негде дефинисана (у Уговору о раду или у општем акту послодавца)?". Наиме, радим у приватном сектору и у мом Уговору о раду пише: "Запослени има право на зараду у висини утврђеној општим актом послодавца. Запослени остварује зараду у нето износу уз могућност кориговања, а у зависности од финансијског пословања о чему одлучује посодавац." У Правилнику о раду послодавца пише следеће:

...
Опширније
15. јануар 2014 | умањење зараде

Да ли по закону послодавац може да скида раднику са плате мањак робе?

Опширније
29. децембар 2012 | умањење зараде

Поштовани, радим у Дому здравља пет година и имам уговор на неодређено време. Тренутно сам на породиљском, али кад се вратим чека ме нови анекс уговора којим ми смањују плату за пет хиљада динара, јер нисам на буџету већ се моја плата финансира из сопствених средстава Дома здравља. Моје колеге са таквим уговором су већ потписале јер су уцењени отказом. Нас има око десетак са таквим уговором.

... Опширније

Син и ја радимо код истог приватника већ дуги низ година. Газда од скора користи чињеницу да нас обојицу запошљава и сада нам даје да радимо прековремено, да радимо туђи посао, викендима па и када смо болесни. Смањио нам је плате, знајући да посао морамо да задржимо. Коме да се обратимо и која су наша права? Какви су докази адекватни?

Опширније

Поштовани, молим Вас да ми помогнете правним саветом. Моја ћерка је зубни техничар и ради у дому здравља у служби за дечију превентивну заштиту. Пре две године је распоређују на рад у школској зубној амбуланти, као стоматолошку сестру. Тај премештај се десио по упутству министарства и није било неких неправилности. Наравно,није била задовољна,али није била једина. Тако су и други прошли. Тада

... Опширније

Професор сам разредне наставе, на заменама већ 20 година! Прихватила сам сада да радим у једној школи у продуженом боравку који финансира град и где је плата 15 хиљада. Питам се само да ли је у реду да деца која тек заврше факултете добију посао у настави, са пуном платом од 45 000 ја са 16 година стажа и радног искуства, морам да прихватим посао за 30 000 мању плату, јер ми ни супруг, који

... Опширније