ћир lat

увећана зарада15. јануар 2014 | увећана зарада

Запослени смо у фирми која се бави пружањем хигијенских услуга. Имамо уговор о раду у коме пише да радимо 5 дана у недељи, 40 сати, односно 8 сати дневно и да нам је сат плаћен 115 динара што апсолутно није тачно. Обраћали смо се инспекцији рада и добили бр. предмета и даље ништа. Из инспекције су нам рекли да не могу да изврше надзор јер имају образложење да морамо да тужимо послодавца и да је то за суд а нама су дани и дани неплаћени.

Опширније

Како да наплатим прековремени рад викендом, јер у фирми у којој радим се поред 5 радних дана ради сваке суботе, а до сада ми ни једна није плаћена?

Опширније

Послодавац ме готово свакодневно тера да радим прековремено, више од прописаног радног времена (понекад и 3-4 сатa више). Наравно, прековремени рад ми не плаћа. Једном сам га питала мисли ли да плати прековремени рад, на шта ми је он одговорио на ако ми се не свиђа могу да дам отказ. Интересују ме моја права, да ли имам неке механизме заштите?

Опширније

Радим у кафићу, и јако често ми се дешава да у трећој смени останемо до самог јутра због гужве и чишћења локала. За сад, газда нам и даље држи исте дневнице као и осталим сменама, без обзира што имамо више посла и радимо дуже. Да ли постоји законска основа да тражимо већу дневницу и коме да се обратимо?

Опширније

Радим у трафици, и све чешће се дешава да радим прековремено, дупле смене или неколико сати више без икакве надокнаде. Да ли газда има право да ме на овај начин израбљује, и да ли ја имам право на некакву накнаду? Која је институција надлежна, и какве су евентуалне последице по газду? Да ли могу да тражим уназад да ми се исплати прековремени рад?

Опширније

Радим у пројектантској кући већ 16 година на пословима пројектовања свих врста путева, нарочито аутопутева. Тренутно је моја фирма уговорила изнајмљивање нас двојице колега страној извођачкој кући. Уговор о томе нисам добио, само решење од стране мог директног послодавца да се упућујем на тај посао. Али сам сазнао да се у Уговору налази клаузула да је наш Уговор на 10-то часовно радно време!

... Опширније
5. новембар 2012 | увећана зарада

Већ неколико година радим у трговинској радњи где од марта месеца ове године добијам плату искључиво „на руке“ и то углавном упола од „минималца“ који би требало да добијем према уговору. Наиме, власник фирме је одлучио да исплаћује 1% месечног промета радње како би ме, наводно, стимулисао на квалитетнији рад и ангажованост. Приликом сваке исплате инсистира да потпишем да сам добио пун износ

... Опширније

Завршила сам факултет и магистрирала, успешно радим у једној јавној институцији већ 15 година, али сам после повратка са породиљског боловања без икаквог образложења премештена на друго радно место и већ две године ми се не допушта да радим оно за шта сам се школовала и што сам са сјајним резултатима готово цео досадашњи радни век радила у тој установи. Моја плата је остала иста, али радим

... Опширније