ћир lat

надлежност инспекције радаРадим неколико година код приватника, а последњих 6 месеци нисам добио ни динара за свој рад. Напомињем да издржавам целу породицу, и да смо у материјално лошој ситуацији. Овим поводом обратио сам се инспектору рада са намером да пријавим послодавца, и уколико је могуће да га неко обавеже да ми исплати закаснеле зараде. Од инпекције сам добио одговор да је једино решење да поднесем тужбу против послодавца. Ја сам обичан радник са три године средње школе, и за овакво поступање бих требао да ангажујем адвоката, за којег немам новца. Да ли је била дужност Инспекције да они покрену неки поступак по службеној дужности, или ми је заиста једини излаз да своје право остварим на суду?

Опширније

Радим у приватној фирми са око 30 запослених. Фирма ради око две године, а до сада је кроз њу прошло више од 50 радника. Откази се добијају у тренутку и без неких крупних разлога или великих објашњења. Научили смо да нам радни дан зависи само од газдиног личног расположења или тренутног задовољства, а много чешће незадовољства. Шта нам саветујете да урадимо у тренутку када газда целу смену

... Опширније

Мој проблем састоји се у следећем: запослена сам преко студентске задруге већ 3 године у државној фирми. Немам здравствено осигурање, боловање, слободне дане, право на годишњи, плаћене путне трошкове, а поред свега исплата која је мања од плате сталних радника касни 2 до 3 месеца. А на послу захтевају пуну ангажованост и прековремени рад који се не признаје.

Опширније

Послодавац ме већ дуже време на разне начине приморава да потпишем споразумни отказ уговора о раду. У неколико наврата сам одбио то да учиним и тада ми је запрећено да ћу добити отказ због чињења повреда радних обавеза, а које нисам учинио, нити знам за шта би ме теретили. Коме да се обратим у овом случају?

Опширније

Намеравам да тужим послодавца код кога радим последњих шест година без уговора. Плату добијам искључиво у коверти на руке. Више пута сам покушао да утичем на послодавца да закључи са мном било какав уговор о раду, како би ми текао стаж и осигурање, међутим сваки пут сам наишао на одбијење, а последњи пут и на вређање и понижавање од стране истог. Какве су ми могућности ако тужим послодавца и

... Опширније

Пар месеци сам радила у агенцији за некретнине. Међутим када је дошло време да примим плату власница агенције је смислила неколико разлога и дала ми отказ. Иначе сам у пензији, али због лошег материјалног стања сам пристала на овај рад. Након отказа сам се обратила Инспекцији рада, а од њих сам само добила писмени одговор да у принципу послодавцу не могу ништа.  Нисам једина и поред мене

... Опширније

Радим у кафићу, и јако често ми се дешава да у трећој смени останемо до самог јутра због гужве и чишћења локала. За сад, газда нам и даље држи исте дневнице као и осталим сменама, без обзира што имамо више посла и радимо дуже. Да ли постоји законска основа да тражимо већу дневницу и коме да се обратимо?

Опширније

Ја сам запослена у државној фирми. Имам услов за пензију, али закон ми дозвољава да могу да радим још четири године, до 65. године. Послодавац илити кадровска служба нас обавештава телефоном да ако не прихватимо да одемо да ће нас преместити на нека друга радна места, а на наша довести друге. Шта да радимо има нас доста?

Опширније

Син и ја радимо код истог приватника већ дуги низ година. Газда од скора користи чињеницу да нас обојицу запошљава и сада нам даје да радимо прековремено, да радимо туђи посао, викендима па и када смо болесни. Смањио нам је плате, знајући да посао морамо да задржимо. Коме да се обратимо и која су наша права? Какви су докази адекватни?

Опширније