ћир lat

старосна пензијаРадим у јавном предузећу  и тече ми бенефицирани стаж. По рачунању , узимајући у обзир бенфициран стаж, имам 40 година стажа, а иначе имам 56 година старости. По томе сам испунио услове за пензију у погледу стажа, али ја бих још да радим. Да ли послодавац може да ме натера да одем у пензију, иако нисам испунио услов у погледу старосне пензије, или могу слободно још да радим?

Опширније

Поштовани, пре скоро 30 година сам конобарисао у Црној Гори (непуна три месеца), а држављанин сам Србије. Пошто треба да идем у инвалидску пензију, фирма ми прави проблем јер тврде да не испуњавам услове јер сам три месеца радио ван земље, иако је тада постојала Југославија. Ко је надлежан за решавање оваквог питања , и којој институцији да се обратим?

Опширније

  Током деведесетих, у сред свог оног хаоса, фирма за коју сам радила као трговац (некада велики војвођански ланац продавница) је потпуно пропала, као и многе друге. Упала је у руке директора, који не само да је некопентентан и неспособан да њоме управља, већ нам годинама није уплаћивао доприносе и радни стаж. Пошто већ имам 57 година, и пред пензијом сам, како могу све те „изгубљене године“

... Опширније

Ја сам запослена у државној фирми. Имам услов за пензију, али закон ми дозвољава да могу да радим још четири године, до 65. године. Послодавац илити кадровска служба нас обавештава телефоном да ако не прихватимо да одемо да ће нас преместити на нека друга радна места, а на наша довести друге. Шта да радимо има нас доста?

Опширније