ћир lat

МУЋКЕ! КАКО ЈЕ ПОРАСЛА ПРОСЕЧНА ЗАРАДА: Наштимовали просек с платом програмера

28. јул 2017


Јунске зараде грађана Србије статистички су веће за 21 евро него у мају захваљујући томе што су плате запослених у банкама, ИТ сектору и промету некретнина скочиле и до 45 одсто


 
Просечна нето плата исплаћена у Србији у јуну износила је 49.238 динара (404 евра) и номинално је већа за 2.102 динара, то јест 4,5 одсто у односу на мај, саопштио је Републички завод за статистику.

Овом скоку просечне републичке зараде највише су допринеле плате запослених у сектору некретнина, које су за месец дана повећане за 180 евра, то јест са мајских 48.538 динара скочиле су на 70.099 динара у јуну, што је повећање од чак 45 одсто!


Исто толику процентуалну повишицу добили су и програмери, чија су примања у јуну износила 160.891 динар, што је за 50.718 динара више од мајске зараде од 110.173 динара.

Позамашне повишице

Позамашне повишице у јуну добили су и запослени у секторима финансија и стручне и научне делатности. Пружаоцима финансијских услуга плате су за месец дана скочиле за 16.678 динара, на 95.232 динара, а запосленима у сектору научних делатности за 10.202 динара, на 78.343 динара, колико им је износила просечна јунска плата.

У истом периоду најгоре су прошли запослени у сектору трговине, којима је зарада за месец дана смањена за 2.605 динара - са мајских 40.009 пала је на 37.404 динара. Такође, плате су смањене и запосленима у секторима административних и здравствених услуга.

Иначе, у поређењу са истим месецом прошле године, просечне јунске бруто и нето зараде веће су за шест одсто номинално, односно за 2,3 одсто реално.

Економиста Љубомир Маџар сматра да би повећање плата у јавном сектору могло да буде последица политичког опортунизма и стицања наклоности бирача, док је у приватном сектору резултат повећања продуктивности.

Понуда и тражња

- То је последица чињенице да приватном сектору требају одређени кадрови јер су му корисни и доносе доходак. Привреда није склона да сваког тренутка прилагођава плате, већ кад прође одређени период, у коме су се променили односи понуде и тражње, онда у складу с тим коригује зараде. После одређеног периода кориговањем плата се обезбеђује равнотежа на тржишту рада и онима који су тражени повећавају се зараде, док се онима који су технолошки вишак смањују - објашњава Маџар.

Извор: Курир / Славица Томчић