ћир lat

Иновације за нова радна места, да млади не одлазе

17. август 2017


Готово све земље у Европи ставиле су иновације и технолошки развој на врх листе приоритета, јер то виде као шансу за подизање конкурентности индустрије и отварање нових радних места, казао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић након отварања радионице за стартапе у Научно-технолошком парку у Београду.У тој радионици се млади иновативни предузетници уче како да на прави начин представе своју пословну идеју инвеститорима, додаје Поповић те напомиње да Влада Србије жели да задржи младе инжењере и предузетнике у Србији.

"Иновације и технолошки развој доприносе отварању нових радних места, већем извозу, али оно што је веома битно, ми на тај начин задржавамо младе да остану у Србији, да нам не одлазе најбољи стручњаци у иностранство", рекао је он.


"Данас смо имали уз помоћ Светске банке и Амбасаде Финске изврсну радионицу где један од консултаната Светске банке, Мајкл Шимански, човек који се десет година бави стартаповима, показује младим иноваторима, новим стартап компанијама како да припреме своје бизнис планове, како да дођу до правих инвеститора. Овај пројекат је изврсно замишљен и сигуран сам да ће у будућности тих пројеката бити много више", нагласио је Поповић.

Он је навео да ће Влада Србије са своје стране учинити све да помогне иновативним младим компанијама да на сваки могући начин добију консултације и знање из иностранства.

"Овај модел ћемо да примењујемо чешће у Србији, не само у Београду, него и у другим градовима у Србији, како би младе стартап компаније из свих региона могле да добију ове консултације које су важне за њихов даљи развој", закључио је Поповић.

Паиви Алатало из Амбасаде Финске такође се обратила младим предузетницима рекавши да јој је изузетно драго када види да се у Србији дешавају сјајне ствари.

Алатало је рекла и како би волела да види српске учеснике у новембру у Финској, када се тамо одржава такозвани "Слаш" догађај, један од главних сусрета стартап компанија у свету.

"Чула сам да ће, не само једна, већ четири српске компаније учествовати ове године, тако да се много добрих ствари дешава у Србији", поручила је она.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да се такмичења за старт ап компаније већ трећу годину организују у сарадњи са Амбасадом Финске.

"То је врло важно за стартап сцену, тако да ћемо се трудити да буде што више оваквих радионица", каже Ракоњац.

Радионицу је организовао Фонд за иновациону делатност Србије уз подршку Амбасаде Финске и Светске банке.

Извор: РТВ