ћир lat

Новим законом до бољег положаја сезонских радника

17. август 2017


Меморандум о спровођењу пројекта "Повећање прилика за запошљавање сезонских радника" биће потписан данас у Влади Србије.Председник Управног одбора НАЛЕД-а Слободан Ружевић каже за РТС да се до краја године очекује доношење закона чија је сврха да се сезонски радници врате у легалне токове, како би добили пуну правну и радну заштиту.

Он је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да нова решења треба да поједноставе процедуру пријаве сезонских радника и да смање бирократске препреке.


- Више од 300.000 радника у аграру је у 'сивој зони', па је сврха новог закона да се ти радници врате у легалне токове. Закон је у великој мери усаглашен и очекујемо усвајање до краја године, а примену следеће сезоне. Искуства која тако будемо стекли касније ћемо применети и на остале сезонске раднике – истиче Ружевић и додаје да је НАЛЕД уз помоћ Владе Немачке и ГИЗ-а обезбедио донацију од 400.000 евра из које ће се финансирати развој софвера, обука оператера и формирање регистра сезонских радника, преноси РТС. Како каже, тиме ће сезонски радници добити пуну правну и радну заштиту и при том задржати сва права која су оставрили код Службе за запошљавање или на плану социјалне заштите. Притом ће и држава имати додатни приход у буџету.

- Исто тако држава добија софтевер који сада развијамо и иако ће порези и доприноси на сезонски рад бити за трећину мањи него за сталан рад, буџетска добит ће бити знатна- закључује Слободан Ружевић, наводи РТС.

Процењује се да у Србији сваке сезоне на њивама ради од 80.000 до 100.000 људи, највећи број њих је ангажован у пољоприведи. У последњем кварталу 2016. године, само у сектору пољопривреде, око 65 одсто радника ангажовано је без уговора, дакле за сезонске раднике газде не плаћају ни порезе ни доприносе.

Извор: Данас