ћир lat

Колико вреди рад жене код куће?

26. новембар 2017


Када би се рад у домаћинству у Србији плаћао по минималној цени сата, за рад код куће жене би годишње зарађивале 1.650 долара.То су подаци које је објавио Републички завод за статистику у петој по реду публикацији "Жене и мушкарци у Републици Србији, 2017". У 2010. годишња зарада жена, обрачуната по тадашњој минималној цени рада од 116 долара, износила је 1.390 долара. То значи да је и рад жена добио на цени.

- Женски ти је посао невидљив. Радиш у фирми, онда трчиш кући, организујеш своје домаћинство, које да би било све како треба функционише као предузеће. Куваш ручак, чистиш, пеглаш, децу водиш у школу, вртић, на хобије. Бринеш о њима, мужу, себи када дођеш на ред. Као сервис си и опет кад све завршиш нема краја. Сутра је нови дан и нове обавезе и све отпочетка. И тако цео живот - прича Јелена Костић из Земуна.


Дупло више раде у односу на мушкарце

Истраживања о коришћењу времена из 2010. и 2015. године потврдила су стереотипе који важе на нашим просторима. Без обзира на то да ли су запослене или не, жене, у односу на мушкарце, двоструко више времена раде у кући, а упола мање времена проводе на плаћеним пословима. За запослене жене, рад у кући постаје друга смена.

Године 2015. време проведено на плаћеном послу одржало се скоро на истом нивоу као пре пет година, док је неплаћени рад благо смањен код оба пола.

И кад се пензионишу, краће живе

Жене, без обзира на степен образовања, више раде у укупним пословима од мушкараца. Што су образованије, више времена проводе на плаћеним пословима, као и мушкарци.

Без обзира на образовање, на кућним пословима жене проводе око четири и по сата, а мушкарци око два сата.

Сурова статистика, не само да није на страни када је рад нежнијег пола у питању, већ и показује да жене, и када су у пензији, живе краће од мушкараца.

Извор: Kamatica.com