ћир lat

Ђорђевић: СЕС за измене Закона о раду, али без консензуса

1. децембар 2017


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да се Социјално-економски савет сложио са изменама Закона о раду, али из формалних разлога није постигнут консензус о његовом усвајању."Из формалних разлога данас нисмо постигли консензус да се закон усвоји, иако смо раније причали о Закону о раду и ја сам упознао Социјално-економски савет које ће бити промене у овом закону и сви су се сложили са тим променама", рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета.

Говорећи о јединој измени Закона о раду, Ђорђевић је навео да уколико инспектор рада затекне радника који није пријављен, послодавац ће морати да га пријави у року од три дана, а радник неће моћи да почне да ради док послодавац ту своју обавезу не испуни.


На питање новинара да ли је задовољан буџетом за 2018. годину који је предвиђен за Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ђорђевић је одговорио да је "задовољан буџетом који се односи на социјална давања, као и да су отворили три нова пројекта".

Ђорђевић је рекао да се један пројекат односи на смештај особа у приватне домове, други је СОС телефон, а трећи Сигурна кућа за жртве трговине људима.

Он је истакао да ће за ово Министарставо из републичког буџета бити издвојено 136 милијарди динара.

Према његовим речима, следеће године за социјална давања неће се издвајати мање средстава, већ су "неки трансфери пребачени и исплаћиваће се директно из Националне службе за запошљавање".

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић рекао је да је на седници Социјално-економског савета дато позитивно мишљење на Нацрт закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе и на Нацрт закона о изменама и допунама закона о мирном решавању радних спорова.

Вуковић је рекао да му је жао што данас, "више из процедуралних разлога", Социјално-економски савет није дао коначно мишљење на Нацрт закона о изменама и допунама Закона о раду, али се нада да ће то урадити до краја године.

"Једна од најважнијих ствари о којима смо данас расправљали је да од следеће године смањимо сиву економију, рад на црно и уведемо правила игре која ће поштовати сви послодавци, како не би правили нелојалну конкуренцију друштвено одговорним послодавцима", рекао је Вуковић.

Додао је да су на седници од представника Министарства финансија добили кратку информацију о буџету за 2018. годину.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић казао је да су се око свега што је било на данашњој седници Савета сложили, али да Унија није могла да подржи измене Закона о раду, за који су се залагали.

"У потпуности подржавамо тај предлог, мислим да је добар, али мора да се испоштује процедура", рекао је Атанацковић и додао да због кратког времена нису имали став представника радних група за економска питања и законодавство.

Он је указао на то да немају праве информације о томе какве ће бити промене пореских закона.

Потпредседник Уједињених гранских синдиката "Независност" Драган Милановић подсетио је да су на прошлој седници Савета тражили састанак са премијерком Аном Брнабић у вези "враћања умањења плата запосленима у јавним комуналним предузећима, установама културе, РТС и РТВ".

"Добио сам потврду да ти проблеми почињу да се решавају за комуналце и културу, али нисам добио уверавања да је то почело да се решава за РТС и РТВ", рекао је Милановић и подсетио да су два репрезентативна синдиката најавила протест за 5. децембар испред Владе Србије, уколико овај проблем не буде решен.

Извор: Данас