ћир lat

Синдикати: Нови закон угрожава пола милиона запослених

20. децембар 2017


Закон о запосленима у јавним службама који је недавно усвојила Скупштина Србије, директно угрожава пола милиона људи запослених у просвети, култури, здравству, социјалним службама и спорту и изазваће тешке последице по радно правни статус и права из радних односа, сагласни су представници неколико синдиката."Ово је закон који на овај или онај начин директно угрожава скоро пола милиона људи. Негде око 470.000 запослених у јавним службама", казала је председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић и најавила да ће се синдикати обратити међународним организацијама. 

Како је рекла, с обзиром да примена закона почиње 1. јанура 2019. године, синдикати имају "годину дана да направе шири синдикални фронт". 


Она је подсетила да је закон усвојен упркос негативном мишљењу заштитника грађана и Социо-економског савета. 

Јанковић је подсетила да је тај синдикат протестовао тражећи повлачење тог закона или изузимање просвете из његових одредби. УСПРС се потом обраћао премијерки Србије Ани Брнабић, министрима Бранку Ружићу и Зорану ђорђевићу, али није добио ниједан одговор. 

"То постаје не ћутање администрације, него државе на један закон који се тиче пола милиона људи. То је најсиромашнији део оних који раде за државу, поред просвете и здравства. У овом пакету у закону су и култура, социјални радници запослени у спорту, научни радници", казала је она.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић казао је да је просечна плата у просвети 44.000 динара, а у осталим делатностима од 56.000 динара. 

"Са овим повећањем плата од 10 одсто образовање ће да заостаје за свим делатностима, сем за културом, око 26 одсто па навише", навео је он. 

Он је казао да је "све испало накарадно" и да су синдикати незадовољни законом. 

"Имаћемо јединствене платне разреде, а различите цене (рада) јер ћемо се финансирати из свог буџета", навео је Брајковић. 

Представник Новог синдиката здравства Срђан Недељковић казао је да ће уговором о раду послодавцу бити дата могућност да запосленог без његове сагласности премести на радно место удаљено до 50 километара од места становања, а постоји и могућност послодавца да сваког дана премешта радника на друго радно место јер запослени може да склопи уговор с послодавцем да ради на више радних места.

"Нови синдикат здравства сматра да ће закон изазвати тешке последице на радноправни статус и права из радних односа", навео је он. 

Председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије Радица Илић казала је да ће се по закону мерити ефикасност медицинских сестара и запитала шта то значи. 

Она је казала и да ће половином јануара 2018. године престати да важи колективни уговор у здравству и да ће послодавац доносити правилник по којем ће се радити. 

Председник Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" Томислав Живановић је питао да ли постоји начин да се измери колико запослени у образовању учествују у васпитању деце. 

Закон о запосленима у јавним службама примењиваће се од 1. јануара 2019. године, изузев појединих одредаба које се примењивати од 1. јануара 2020. године. 

Закон о запосленима у јавним службама уређује положај и вредновање рада јавних службеника.

Тај закон је део реформе јавне управе, а био је образложен тиме да ће омогућити држави да боље управља новцем, кадровима и политиком и тиме да повећа мотивацију запослених за рад. 

Први пут се успоставља основ за целовито и аналитичко праћење онога што јавни сектор ради - трошкова тог рада, структуре и броја запослених. 

Изменама Закона о систему плата запослених у јавном сектору се до 1. јануара 2019. одлаже увођење платних разреда за запослене у јавним службама, а мења се матрица платних група и платних разреда, односно коефицијената, уз задржавање предвиђеног распона плата до највише 1:7,5. 

Извор: Н1