ћир lat

Синдикати не полажу наду у мере против сиве економије

20. фебруар 2018


Обим сиве економије у Србији је смањен, показује анализа Националне алијансе за економски развој. Али, пословање на црно и даље је значајна појава у Србији. Влада Србије је покренула акцију "Реци не раду на црно", али у синдикатима сумњају да ће она, као и друге владине мере, дати резултатате.Са 21,2 на 15,4 одсто. То је тренд смањења удела сиве економије у српској привреди од 2012. до прошле године. Али, далеко да је проблем решен.

И даље свако треће предузеће у Србији послује у сивој зони, кажу из НАЛЕД-а.


У студији НАЛЕД-а наведено је да су запошљавање без уговора и исплата зарада на руке најдоминантнији облик рада мимо прописа. Од 100 динара стечених радом у сивој зони, 62 динара потичу од непријављивања плата, а 38 динара од избегавања евидентирања продаје роба и услуга, односно профита.

Утврђено је и да је у односу на 2012. преполовљен број фирми које не пријављују запослене. У НАЛЕД-у кажу да су побољшању највише допринели бољи услови за пословање, као и бољи рад инспекција. Ипак, преостали су и проблеми.

"Истакли бисмо да је најмањи помак у реализацији националног програма забележен у домену санкционисања пословања", навео је Горан Ковачевић из НАЛЕД-а.

Премијерка Ана Брнабић очекује резултат од промене прописа којима послодавац мора да пријави радника од првог дана посла.

Такође, да се Влада труди "да што мање кажњава привреду, а да што више подстиче амбијент у коме су привредници мотивисани да послују легално". Од подстицаја, навела је повећање неопорезивог дела плате и олакшице за почетак бизниса. Додаје, да ће влада бити опрезна у вези смањења пореза на доходак.

"Није излазак из сиве зоне био упоред са пореским растерећењима. Видећемо да ли се и менталитет привреде у том смислу мења, ако видимо да даје резултате, имаћемо веће мере пореског растерећења", каже премијерка.

Слога: Грађани нису глупи

У синдикатима не полажу много наде у владине мере.

"Истичемо да грађани Србије нису глупи да не знају шта је сива економија и рад на црно. Једно је едуковати грађане о штети коју наноси сива економија, а друго је институционално их штитити од бахатих и похлепних послодаваца који им ускраћују права по основу њиховог рада", наводе из синдиката "Слога".

У синдикату "Независност" кажу да је не занемарују рад инспекција, али и да економска ситуација радника не иде на руку смањењу сиве економије, те да је једино решење јачање привреде.

"Свако од нас зна неког послодавца који је свом запосленом рекао - људи или ће од вас четворо двоје да изгубите посао, или ћете сви примати минималац па ћу нешто дати на руке кад буде посла... Овде је покушај да се очува какав такав посао постао императив", наводи Зоран Стојиљковић, председник синдиката "Независност" и професор Факултета политичких наука.

Додаје и да ће будуће тржиште рада и нови облици рада отежати ту борбу.

"Мени се страшно свидела једна реченица. Човек је рекао: Ово је фасцинантно време, да можеш да ангажујеш неког на десет минута, да га платиш и да га заборавиш", додао је Стојиљковић.

Аутор текста: Војислав Стевановић

Извор: Н1