ћир lat

Могуће делимично укидање пенала за прерани одлазак у пензију

10. април 2018


Пенали за одлазак у пензију пре 65. рођендана могли би бити делимично укинути средином године, када се очекују измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању.Ову информацију за Политику наводи Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.
 
"Најављено је да ће се изменом постојећег закона о ПИО, на коме радна група ради већ дуже време, престати с трајним кажњавањем пензионера", каже он.
 


Уместо трајног умањења пензија од 0,34 одсто месечно, предлог синдиката је да казне не важе после 65. године и да након тога пензионери наставе да примају пуну старосну пензију.
 
Упркос чињеници да је Савез самосталних синдиката Србије још пре годину и по дана Социјално-економском савету поднео иницијативу за укидање казнених поена за одлазак у пензију пре 65. године, а тадашњи премијер Александар Вучић и министар рада Александар Вулин свесрдно подржали овај предлог, епилог приче се тек сада назире. Накнадно објашњење зашто ни до краја 2017. године, када се очекивало да ће овај предлог закона угледати светлост дана, и даље није донет јесте да се чека последња ревизија аранжмана са ММФ-ом. Међутим, и то је прошло.
 
У Министарству рада су недавно потврдили да су "измене закон у току, али да нису у потпуности дефинисана конкретна решења".
 
Како се незванично сазнаје из извора блиског радној групи која ради на измени закона, на решењу проблема се ипак ради како би се предлог закона до краја пролећа нашао пред владом. Из синдиката кажу да су очекивали да ће коначна верзија закона бити готова до краја марта, али је тај рок пробијен.
 
Иако би ово била одлична вест за све будуће пензионере, па и оне који су се превремено пензионисали, с друге стране, не чуди што држава не жури јер се месечно овако сачува 1,7 милијарди динара, које би се иначе исплаћивале пензионерима да нема пенала. Ако се то помножи са 12 месеци, долази се до цифре од 20,4 милијарде динара које остају у буџету.
 
Орбовић каже да је крајње време да се прекине с кажњавањем радника који одлазе у превремену старосну пензију, а којима се због тога примања трајно умањују 0,34 одсто за сваки месец пре навршених 65 година живота.

Извор: Политика, www.021.rs