ћир lat

Небезбедни услови рада у Застава оружју

10. април 2018


Синдикат прети Министарством, директор их оптужује да лажу. Синдикат Заставе оружје обавестио је јавност да се представници пословодства нису појавили ни на данашњој  седници фабричког Одбора за безбедност и здравље на раду.И поред изузетно тешке ситуације везане за услове рада која узрокује све чешће обуставе рада запослених, као и недостатка одговарајуће заштитне опреме и бројних других тешкоћа са којима се запослени суочавају, представници руководства већ други пут, тврде синдикалци, не долазе на заказану седницу Одбора за безбедност и здравље на раду, услед чега ти скупови нису одржани.

„На седницима одбора је требало да се расправља и о небезбедним условима рада на фабричком Стрелишту, где радници већ данима не улазе у кабине за пуцање због присуства хемијских супстанци које угрожавају њихово здравље. За пословодство, међутим, ни то није био довољан разлог да се појаве на заказаној седници како би се потражио излаз из постојеће ситуације, наводи се у данашњем саопштењу оружарског синдиката.


Представници запослених у Одбору оцењују да „саботирањем и бојкотовањем седница тог тела пословодство покушава да избегне суочавање са стварним стањем услова рада у фабрици, као и да се избегне одговорност за врло тежак положај запослених у многим процесима рада где се угрожава здравље радника“.

Синдикат ће о овоме обавестити надлежне у Министарству одбране, као и Управу за безбедност и здравље на раду тог министарства како би се кренуло са отклањањем бројних проблема са којима се, кад су услови рада у питању, суочавају радници у фабрици Застава оружје, поручују из Синдиката.

Брзаковић: Нове лажи синдиката

Директор Заставе оружја Милојко Брзаковић за наш лист каже да се ради о „новим лажима руководства фабричког Самосталног синдиката, чији је потпредседник на челу Одбора за безбедност и здравље на раду, и који седнице Одбора заказује у просторијама те синдикалне организације, уместо у фабричкој управној згради“.

„Инспекторат заштите на раду је задовољан стањем у фабрици“, тврди Брзаковић, наглашавајући да простора и потребе за унапређење услова рада има, али да су проблем – паре.

Застава оружје је, иначе, присутна на Међународном сајму привреде у Мостару, који је данас отворио председник Србије Александар Вучић.

Извор: Данас