ћир lat

Стручна пракса велика шанса за радно место

10. април 2018


Пројекат „Корак до посла“ у Пироту има за циљ повећање броја запослених младих из ромске заједнице у Пироту и околини, са акцентом на младе Ромкиње, које немају или имају само основно образовање.Стручну праксу тренутно обављају 23 Ромкиње.

– Обучавам се за посао посластичара, значи ми то пуно како би стекла неко звање и како би сутра могла лакше да дођем до посла, каже Милица Мусић. Са друге стране у ЈП „Комуналац“ у Пироту у Радној јединици Зеленило, за посао вртлара обучава се Милица Денчић.


– Без посла сам, овај посао ми се свиђа и надам се да ћу после завршетка овог пројекта моћи да радим. Ово је за све нас велика шанса, каже она. Председница Удружења „Тернипе“ Радмила Нешић каже да је у овај пројекат укључена и ова невладина организација и да је он веома важан за ромску популацију у Пироту.

– Пројекат је намењен осетљивој циљној групи и младима, а то су нашу корисници. Ми смо препознали његов значај пошто је реч о пројекту који се односи на запошљавање, а то је нешто што је приоритет у раду наше организације. Најпре смо се одазвали на инфо сесију а после тога смо разговарали са брокерима Јоб центра. Нашли смо се на истом заједничком задатку и конкурисали за овај пројекат, каже Нешићева.

– Немамо тачне податке о броју запослених Рома и Ромкиња, немамо ни тачне податке о њиховом степену образовања, квалификацијама и за које су послове они заинтересовани и за које обуке. Циљ нам је такође да урадимо једну базу података о младој ромској популацији, да евидентирамо и ажурирамо податке о младима од 17 до 35 година старости, њиховом образовању, стручности, социјалном статусу, компетенцијама и интересовањима за посао и додатну обуку. База података ће бити доступна Филијали НСЗ, Јоб центру, послодавцима и свима онима који могу да омогуће запошљаване ове популације, каже Нешићева. У оквиру пројекта су предвиђене стручне праксе из различитих области за младе Ромкиње које се теже запошљавају, које немају или имају само завршену основну школу.

– Имамо пет девојака и жена које се обучавају за посластичаре у Посластичарници „Рафаело“, седам заинтересованих за уређење јавних простора су на обуци у сектору Зеленила ЈП „Комуналац“, шест будућих козметичарки обучавају се у салону „Луминица“, а пет заинтересованих за посао геронтодомаћице је на обуци у Градској организацији Црвеног крста. Очекујемо да ће после завршене обуке, неке од полазница обуке моћи да се запосли или покрене неки свој бизнис. Многе од њих су се рано удале и сада је прилика да почну нешто да раде и својим примером покажу и својој деци да треба бити упоран и да треба да уче, каже Радмила Нешић.

Извор: Данас