ћир lat

ЗАКОН О РАДУ: Мајка има право да, до треће године детета, не ради поподневну и трећу смену

18. април 2018


Мајка има право да, до треће године детета, не ради поподневну и трећу смену. Има право да тражи да ради од куће, да ради повремене и привремене активности које ће послодавцу одговаратиЗакон о изменама и допунама Закона о раду ("Сл. гласник РС", бр. 113/2017) није само везан за финансијску подршку породици већ ће дати неупоредиво већа овлашћења инспекцијама, рекла је министарка без портфеља у Влади РС задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић.

- Закон о раду ("Сл. гласник РС", бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - одлука УС и 113/2017) је врло коректан и спада у врло модерне европске текстове када их анализирате. Међутим наше инспекцијске службе а и негде страх мајки и родитеља да не изгубе позицију коју имају често их враћа корак назад у намери да ускладе рад и родитељство. Потребно је заштити труднице, породиље и мајке од дискриминације на послу, јер то није дозвољено - наводи Ђукић Дејановић.


Према њеним речима послодавци ће морати да се навикну да користе Закон о раду који каже да мајка има право до треће године, да не ради поподневну и трећу смену.

Да има право да тражи да ради од куће, да ради повремене и привремене активности које ће послодавцу одговарати.

"Све то стоји у закону и ту нормативу не треба мењати. Треба навићи инспекције и послодавце на то, и то је један од задатака кабинета на чијем сам челу у Влади", наводи она.

Извор: www.paragraf.rs, www.blic.rs