ћир lat

Првомајски протест уз привођења: Министре, колика ти је плата?

1. мај 2018


Две особе, приведене на првомајском протесту у Београду, пуштене су уз прекршајне пријаве, речено је у МУП-у за Радио Слободна Европа (РСЕ). Оне су, како је првобитно прецизирано за РСЕ, биле ухапшене због вербалног напада на министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зорана Ђорђевића, који је присуствовао протесту поводом Међународног празника рада - Првог маја.Потом је, пак, МУП у саопштењу појаснио, да је полиција реаговала и ухапсила двојицу младића, због ремећења јавног реда и мира.

"Пустите их напоље", скандирало је педесетак окупљених грађана пред полицијским кордоном у београдској улици Мајке Јевросиме где су приведена двојица младића - Милош Ињац, из грађанске иницијативе Не давимо Београд и Марко Радосављевић. Нешто више од пола сата након њиховог хапшења, чему је присуствовала и екипа РСЕ они су напустили полицијску станицу.


“Никакав папир нисмо добили. Дали су нам да потпишемо изјаву да је према нама поступано хумано – што и јесте било, ништа није било страшно – у којој додуше пише да смо привођени због утврђивања идентитета”, рекао је за РСЕ Милош Ињац – одмах пошто је изашао из Полиције.

У документу који је потписао, како нам је пренео, нема формулација попут ‘”вербалног напада” на министра Зорана Ђорђевића нити детаља о подношењу прекршајне пријаве против њега.

Радосављевић и Ињац су за РСЕ потврдили да су у близини министра Ђорђевића гласно постављали питања о Драгану Младеновићу, раднику Гоше који је пре годину дана починио самоубиство у фабричком погону и женама које остају без посла због трудноће.

“На крају крајева не знам ни зашто сам био у полицији”, рекао нам је Ињац.

Након њиховог ослобођања полицијски кордон, који је у једносатној блокади држао подручје у коме се налази седиште једне од градских полицијских станица, је распуштен а грађани који су се, као подршка окупили, су се разишли.

Све то догодило се за време протеста одржаног под слоганом 'Да плате устану, а млади остану', који је у петак у подне отпочео тргу Николе Пашића, у центру Београда, где се окупило више хиљада људи и наставио се протестном шетњом до Скупштине Србије и зграде Владе Србије у центру Београда где је и окончан.

Одмах по почетку првомајског протеста, током окупљана учесника, део грађана протестовао је због присуства министра Зорана Ђорђевића, иначе, како медији у Србији наводе, првог представника извршне власти који је био учесник једног радничког протеста.

Неки од окупљених на протесту су претходно министру Ђорђевићу узвикивали: "Ђорђевићу, лопове!", "Колика ти је плата?", "Шта је било са фабрикама?", "Шта је било са Гошом?".

Током протестне шетње, чија је маршрута обухватала зграде Парламента и Владе, неки од окупљених покушали су да му се приближе – али их је обезбеђење протеста, које су ангажовали организатори окупљања, у томе спречило.

Ђорђевић је, одговарајући на добацивање представника "Левог самита Србије" и неколико радника и негодовања због његовог присуства, рекао да види да су то млади људи за време чијег детињства после 2000. године је урађена лоша трансформација предузећа. "Мислим да је одговорност ове владе да проба да измени све оно што је урађено од 2000. до 2012. године и да радимо на повећању плата и да нам млади остану и имамо што више деце", рекао је Ђорђевић.

Првомајски протест је у центру Београда организован на позив Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност“ који су изнели захтеве, између осталог, и за квалитетнијим и безбеднијим новим радним местима, заустављањем нетранспарентне распродаје ресурса, повећањем зарада, али и независношћу судства и борбом против корупције.

Радници са којима смо разговарали кажу да им је положај, из дана у дан, све тежи. Јасмина Шћекић рекла нам је да као фризер већ дуго ради без уплаћених пореза и доприноса:

“Имам бар десет година неуплаћеног радног стажа. Нисам пријављена и не знам више шта да мислим, ни шта да кажем.”

Радница “Гоше заштитне солко” из Смедеревске Паланке Радмила Марковић уверава нас да је пред радницима нова борба за “три осмице”, победу коју је радничка класа у Чикагу извојевала давне 1886. године.

“Да се поново врати оно за шта су се радници већ изборили, јер гледајући своје окружење тог више нема”, поручила је она.

На трагу ових ставова и синдикални лидери су поручили да им је доста обећања. Председник Удружених гранских синдиката Независност Зоран Стојиљковић поручио је да је време за доказе и дијалогом договорене аргументе.

“Нисмо ми овце па да само засвирате у фрулице ваших медија и хора ваших ботова, а да се ми смрзнемо и кренемо где год. То смо радили две деценије и више не желимо да радимо”, навео је Стојиљковић.

Подршку протесту пружила је и организација ЛГБТ Србија. Марија Киш је указала да су разлози за то лош третман који код послодаваца имају декларисане ЛГБТ особе.

“У питању су хомофобија и дискриминација. Нико нам отворено не говори 'отпуштамо те зато што си лезбејка'. Али ако се јавно декларишеш врло брзо следи мобинг, малтретирање, понижавање. И на крају прекид уговора о раду. Или једноставно уговор не буде продужен”, казала је Киш.

Протесту поводом Међународног празника рада нису се придружили Удружени синдикати “Слога”, као и Војни и Полицијски синдикат чији су представници претходних дана у јавности изнели низ критика на рачун организатора протеста – означавајући их продржавним синдикатима.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији је у марту било око 618.000 незапослених.

Извор: www.slobodnaevropa.org