ћир lat

Стојиљковић: Ђорђевић се сам позвао, па направио представу

4. мај 2018


Не стишавају се реаговања због учешћа министра рада у првомајском протесту на коме су због непријатних питања приведена два учесника* Министар је од протеста направио представу у којој смо ми из синдиката били позадина а он са својим обезбеђењем дефиловао на челу колоне

Зоран Ђорђевић први је министар који се појавио на првомајском синдикалном протесту, а инцидент са привођењем учесника и реакције јавности на тако организован скуп објашњавају због чега су се његови претходници на тој функцији уздржавали од сличних покушаја.


И сами организатори незадовољни су исходом манифестације која је требало да помогне у успостављању социјалног дијалога и борби за угрожена права радника. Да уз такве захтеве министру није место на скупу, тврди већина синдикалаца које смо контактирали. И један од организатора, Уједињени грански синдикат “Независност”, огорчен је исходом протеста и још истог дана издао је саопштење којим тврде да Ђорђевићу из досадашњих резултата рада није припадало место међу синдикалним челницима. Оштро су осудили и привођење два младића због неугодних питања постављених министру.

– Нисам сигуран да ли је министар позван или је сам одлучио да дође на протест, нисам био на седници Социо-економског савета када је о томе разговарано. То и није толико важно. Међутим, сигурно је да није требало да буде у првим редовима, ту се сам позвао. Тај човек је од протеста направио представу у којој смо ми из синдиката били позадина а он са својим обезбеђењем дефиловао на челу колоне – каже за Данас Зоран Стојиљковић, председник УГС “Независност” и додаје да синдикати сигурно не треба да буду у истој колони са онима који учествују у кршењу радничких права.

Питање око улоге министра на протесту посебно је заоштрено након приовођења два младића због чега је УГС оштро протестовао и најавио да ће се солидарисати са њима и пружити им пуну подршку у даљем поступку. Стојиљковић се слаже да питања о самоубиству радника у Гоши и “колика ти је плата” министру нису била пријатна, али подсећа да су она легитимна, да вербални деликт не може бити окарактерисан као нарушавање јавног реда и мира, као и да је та врста ризика министру требало да буде позната.

– Ко год да је на власти, синдикати са њим треба да разговарају, али не треба да идемо у истој колони док год у Србији имамо различите ставове о радничким и социјалним правима – закључује Стојиљковић.

Покушали смо и од другог организатора, представника Савеза самосталних синдиката Србије Љубисава Орбовића да добијемо коментар првомајских дешавања, али се он није јављао на телефон нити је одговарао на поруке из редакције.

Према речима Ранке Савић, председнице Асоцијасије слободних и независних синдиката, апсолутна је срамота то што је на протест позван министар Ђорђевић, а испружена рука других синдиката није прихваћена.

– Мислим да је том скупу требало да буде и АСНС, а то што нас нису хтели, брука је за организаторе. Да су сви синдикати били у првомајској колони, сложни око јединствених захтева властима и послодавцима, била би то другачија порука радницима, била би и другачија бројност. Организатори нису хтели да дођу други синдикати, они мисле да су сами себи довољни, а за то нема оправдања у резултатима. Они су иступили са листом захтева, али су истовремено позвали и министра који би то морао да спроведе – каже Савић.

Додаје да је непримерено и то што Ђорђевић није регаовао на хапшење двојице учесника.

– Саставни део и његовог и синдикалног посла је да се суочи и са непријатним питањима. Морао је да их истрпи и да чује и другу страну а не да дозволи да због вербално изреченог става, питања “колика ти је плата” и “да ли знаш како ми живимо”, а не неког другачијег инцидента, дозволи привођење људи.

Чекајући одговоре

Од министра Зорана Ђорђевића јуче нисмо успели да сазнамо због чега се на протесту синдиката појавио са својим обезбеђењем и да ли ће и како регаовати због привођења и прекршајних пријава против двојице учесника. У ПР служби до краја дана нисмо добили одговоре на та питања, нити информацију када их можемо очекивати. Према саопштењима објављеним на сајту тог Министарства, закључује се да је министар задовољан порукама које је упутио радницима, а замолио их је и да пријаве послодавце који их запошљавају на црно, како би помогли држави у борби против сиве економије. На сајту Министарства објављено је и да је Ђорђевић два дана пре првомајског протеста, присуствовао свечаности обележавања 115 година од оснивања синдиката који је претеча СССС.

Извор: Данас