ћир lat

У Мањети марелију без договора о колективном уговору

11. мај 2018


Синдикат фабрике Мањети марели која у Крагујевцу производи бранике за „фијат 500Л“, и која од 1. маја послује у саставу Групације Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) завршио је преговоре са менаџментом Фијата без договора о новом колективном уговору.Права, обавезе и одговорност запослених у Марелију биће у наредном периоду регулисана правилником о раду који ће донети менаџмент ФЦА Србија. Тај правилник биће на снази до усвајања новог колективног уговора.

Договор о новом колективном уговору у Мањети марелију није постигнут пошто је Синдикат одбио захтев менаџмента ФЦА Србија да потпишу анекс тог документа којим би се радници одрекли права на штрајк у наредне три године.


У Синдикату Мањети данас су рекли да се менаџмент ФЦА Србија обавезао да ће да поштује споразум који су та синдикална организација и пословодство Марелија потписали у марту ове године, према којем ће запослени у тој фабрици да имају исти просек плата, те истоветне надокнаде за топли оброк и регрес као и њихове колеге у Фијату, који просечно месечно зарађују око 42.500 динара.

– Синдикат је, с друге стране, обећао да ће се уздржавати од организовања штрајкова све док пословодство буде поштовало споразум из марта, односно док нам плате и остале принадлежности буду усклађиване са зарадама и надокнадама запосленима у ФЦА Србија, рекао је нашем листу председник Синдиката у Мањети марелију за производњу браника Александар Кораћ. Додао је да је остало да се, у наредном периоду, у преговорима са пословодством ФЦА Србија регулише статус радника ангажованих посредством агенција за изнајмљивање радне снаге.

Извор: Данас