ћир lat

Ђорђевић: Задржавање младих и сузбијање рада на црно

11. мај 2018


Делегацији Међународног монетарног фонда министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Зоран Ђорђевић рекао је да су међу приоритетима смањење стопе незапослености, задржавање младих у Србији и сузбијање сиве економије.Министарство је саопштило да је Ђорђевић представио рад свог министарства делегацији ММФ, а да је шеф Мисије ММФ Џејмс Руф "похвално оценио досадашње реформе и додао да је задовољан изнетим плановима који за циљ имају успостављање функционалног и одрживог система, пише у сапоштењу".

"Смањење стопе незапослености кроз прекфалификацију према потребама тржита рада, задржавање младих, пројекат 'Реци Не раду на црно' у циљу сузбијања сиве економије који ће имати и финансијске ефекте на буџет Србије, и рад на разичитим законима чије се усвајање очекује у наредном периоду, приоритети су рада Министарства", набројао је Ђорђевић.


Говорећи о пројекту "Реци НЕ раду на црно", Ђорђевић је рекао да је "циљ Владе Србије да грађани знају какву корист имају од борбе против сиве економије" и да те случајеве пријаве.

Додао је да ће увођењем "социјалних карата" бити праведнија и ефикаснија расподела социјалних давања, уз мање могућности за злоупотребу.

Ђорђевић је рекао да је завршена јавна расправа о Нацрту закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима и да је припремљен и објављен Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона.

Припрема се и Закон о изменама и допунама закона о финансијској подршци породици са децом.

Министар је навео и да ће минимални процес рада, по новом Закону о штрајку, бити утврђен по колективном уговору или у неким случајевима по закону, док је то до сада радио послодавац.

Извор: Н1