ћир lat

Народно позориште у Београду изнајмљује глумце преко агенције

21. август 2018


Народно позориште у Београду, уместо запошљавања уметника, преко тендера наручује услуге приближно 400 глумаца, режисера, диригената, солиста, балетских уметника, музичара и других уметничких стваралаца на годишњем нивоу.Иако у тексту тендера пише да се уметници ангажују на овај начин ради „ефикасног и модерног обављања посла“, из Самосталног синдиката Народног позоришта наводе да се уметници ангажују „на лизинг“ због забране запошљавања.

Изнајмљивање уметника – „модерно обављање посла“


Према подацима са сајта Народног позоришта у Београду, ова институција је у јуну ове године расписала тендер у оквиру кога набавља услуге привременог запошљавања и уступања људских ресурса: стваралаца, извођача и уметничких сарадника.

Наиме, овим тендером позориште тражи агенцију преко које ће изнајмљивати глумце, музичаре, сценографе, режисере и друге уметнике који учествују у креирању драме, опере, балета. На овај начин позориште уместо да запошљава уметнике који су јој неопходни за рад на представама путем конкурса, она их изнајмљује као услугу то јест „људски ресурс“. Тендером је предвиђено и колике ће бити накнаде уметника које варирају у зависности од врсте посла или ангажмана. На пример, предвиђена накнада за глумца који игра главну улогу је од 80 до 110 евра по извођењу, док је за друге глумце од 15 до 80 евра. Са друге стране, музички продуцент у студију плаћа се месечно 40.000 дин.

Уредбом Владе Републике Србије о максималном броју запослених у јавном сектору Народно позориште у Београду може имати највише 675 запослених, док путем тендера тражи још 400 запослених.

Разлог да ова културна институција распише тендер којим се изнајмљују уметници, како се наводи у тексту тендера, лежи у „потреби ефикасног и модерног обављања посла“.

„У ситуацији у којој наручилац обавља делатност која је по својој природи сложена, динамична, креативна постоји високо изражена потреба за логистиком која обезбеђује високе стандарде у обављању посла: поштовање рокова, експедитивност, ажурност и брзо реаговање“, додаје се у тексту овог тендера.

Занимљиво је и да је овим тендером предвиђено да Народно позориште у Београду може да наложи агенцији ангажовање одређеног лица за извршење одређене услуге. То значи да позориште у неким случајевима само одабира уметника који ће бити ангажован и упућује га агенцији. То отвара могућност за злоупотребе имајући у виду да позориште не расписује конкурс за уметнике, већ их може одабрати без икакве процедуре и једноставно упутити агенцији да их ангажује.

Један од услова за учешће на тендеру је да агенција која аплицира има дозволу за обављање послова запошљавања коју издаје Министарство за рад. Овај услов није увек обавезан на тендерима, па су тако на тендерима за запошљавање радника у неким јавним предузећима побеђивале и фирме које немају никакве дозволе за бављење том делатношћу, како је Радник.рс раније писао.

Три понуђача на тендеру, два на истој адреси

Исти тендер за изнајмљивање уметника Народно позориште је расписало прошле 2017. године.

На тендеру је победила фирма „Кадарплус доо“, а на овај тендер јавиле су се и фирме „Интер Сафе Бусинесс до..о“ и „Респецт легал д.о.о“.

„Кадарплус д.о.о“ и „Интер Сафе Бусинесс д.о.о“ се налазе на истој адреси Љутице Богдана 1а у Београду, али немају исте власнике и директоре. Иначе, на адреси истој адреси се налази стадион фудбалског тима „Црвена Звезда“. На овом тендеру „Интер Сафе Бусинесс“ понудила је око 28 пута већу цену него друге две агенције: док су „Кадарплус доо“ и „Респецт легал“ понудиле да изврше посао с провизијом од око 0,6%, „Интер Сафе Бусинесс“, чија је претежна делатност – делатност приватног обезбеђења, тражила је провизију од 18%.

Самостални синдикат Народног позоришта: Изнајмљивање уметника због забране запошљавања

Владан Јоксић председник Самосталног синдиката Народног позоришта је изјавио за портал Радник.рс да је овај тендер расписан због забране запошљавања у јавном сектору:

“Запослени одлазе у иностранство и одлазе у пензију па постоје слободна радна места у Народном позоришту. Послодавац стално подноси захтеве владиној комисији за ново запошљавање, али не добија одобрење од комисије.  Има око 10% мање радника него што је максимум који је прописан од стране Владе, али без њене сагласности нема новог запошљавања.“

„Пошто нема новог запошљавања имамо запослене који раде преко уговора о привременим и повременим пословима, а они немају право на накнаду за ноћни рад, боловање, годишњи одмор и остала права из радног односа. Тај проблем је најизраженији у балету где носиоци представа раде преко тих уговора“, истиче председник самосталног Синдиката у Народном позоришту Владан Јокић.

Представник једног од понуђача који је учествовао на тендеру Народног позоришта, а који је дао изјаву под условом да остане анониман је изјавио да се овакви тендери за посредовање у запошљавању расписују због забране запошљавања у јавном сектору, јер радници запослени путем такозваних „лизинг агенције“ не улазе у број запослених. Како он тврди, ови тендери су најчешћи у јавним установама, предузећима и болницама.

Дневне новине Курир су ове године писале о наводном политичком запошљавању у Народном позоришту.

Народно позориште у Београду није одговорило на постављена питања портала Радник.рс у вези разлога за расписивање тендера за изнајмљивање 400 уметника, као и да ли је поменути тендер расписан због забране запошљавања.

Извор: Radnik.rs, Аутор: Милош Вучковић