ћир lat

Ђорђевић: Приоритет Владе је борба против рада на црно

16. октобар 2018


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је један од приоритета Владе Србије борба против рада на црно и нагласио да је циљ да сива економија буде у потпуности искорењена."Нико не сме да грађанима ускраћује право на здравствено и социјално осигурање и достојанствен рад. Не постоје привилегије ни за једног послодавца који крши закон. То је оно за шта се бори Влада Србије", рекао је он.

Ђорђевић, амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад и директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић говорили су на последњој "едукативној радионици" у оквиру пројекта "Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно" и инспекторима уручили 266 лаптоп-рачунара.


Амбасадор Бјорнстад је истакао да му је задовољство што његова земља може да помогне Србије у сузбијању рада на црно, будући да су држави потребни приходи, а радницима лојална конкуренција и социјална права.

В.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић је рекао да је од покретања бесплатне телефонске линије (0800 300 307), инспекцији рада до 15. октобра упућено 7.320 телефонских позива, као и 184 пријава електронском поштом, те ће поклоњених 266 рачунара олакшати посао.

У оквиру пројекта ''Реци НЕ раду на црно'' је одржано 10 радионица (у Панчеву, Пироту, Врању, Неготину, Ужицу, Новом Пазару, Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и Београду) ради информисања запослених, послодаваца и других о правима и обавезама из прописа о раду, и безбедности и здрављу на раду.

Ђорђевић је похвалио рад инспектора, истакавши да ће им Министарство омогућити савременију техничку опремљеност, боље услове рада и веће плате.

По његовим речима, од јануара до септембра ове године су извршена 51.602 инспекцијска надзора, што је за 43 одсто више него у истом периоду 2017. године, када их је било 36.126. Инспектори рада су, рекао је министар, затекли 12.953 лица која су радила на црно, а послодавци су потом засновали радни однос са 10.440 тих радника.

"Наш задатак је да градимо модерну државу по мери њених грађана, са нултом толеранцијом према кршењу закона", рекао је Ђорђевић.

Извор: Н1