ћир lat

У приватном сектору више од пола запослених ради прековремено за џабе

4. април 2019


На Инстаграм страници „Побуна Србије“ објављени су статистички подаци о прековременом раду запослених у приватном сектору.

Постала је пракса да се у предузећима због повећаног обима посла, али и због недостатка радника, на послу радници задржавају дуже од 8 сати, наводи се, између осталог, на Инстаграм профилу тзв. Удружења за буђење жеље за слободом.

Од око 1,3 милиона запослених у приватним предузећима, извесно је да њих око 715.000 раде прековремено за џабе. Свакодневно се у џепове послодаваца по овом основу слије око 500.000 евра.

Око 64 одсто радника у приватном сектору свакодневно остаје дуже на послу у просеку 45 минута, али само 14 одсто њих за прековремени рад буде и плаћено.

Испитивање је рађено на узорку од 4.270 радника из шест највећих градова Србије, у периоду од 2. фебруара 2018. до 24. марта 2018. и други пут од 09. јануара 2019. до 18. марта 2019. године. Резултати су скоро па идентични.

„Побуна Србије“ истиче да послодавци користе страх запослених од отказа, али и непознавање закона о раду од стране радника, како би их натерали да раде свакодневно прековремено без накнаде.

Законом о раду предвиђено је да је на „(писмени) захтев или одлуку послодавца“ запослени дужан да ради дуже од пуног радног времена услед више силе, изненадног или непланираног повећања обима посла.

Запослени према члану 108 Закона о раду, има право на увећану зараду, најмање у висини од 26%. Закон јасно истиче да запослени који не припадају угроженим категоријама (малолетни, труднице и дојиље и радници којима је уведено скраћено радно време) дужни су да раде прековремено на захтев послодавца само у изузетним ситуацијама (услед више силе, изненадног или непланираног повећања обима посла) али је овај рад ограничен у погледу дужине на 4 сата дневно односно 8 сати недељно.

Послодавци такође користе, интернет и могућност рада од куће за „крађу бесплатног“ радног времена.

Све у животу може да се надокнади, али изгубљено време не.

„Искористите ваше слободно време за квалитетне садржаје, а ту мислимо пре свега на вас саме и вама драге људе. Свако заслужује време за одмор, рекреацију, учење, дружење, заљубљивање, васпитавање деце… Многи послодавци имају времена и новца за путовања, станове, аутомобиле… Све од украденог времена радника које су претворили у новац и еџтра профит. Чувајте и наплатите своје време драги радници. СТОП НЕПЛАЋЕНОМ ПРЕКОВРЕМЕНОМ РАДУ!!!“, наводи се у Инстаграм објави странице „Побуна Србије“.

Угоститељи и грађевинци највише раде прековремено

Прековремено највише раде радници у угоститељству, грађевинарству и саобраћају, али их полако сустижу и радници у администрацији и банкарству.

Извор: Данас