ћир lat

Штрајк у „Застава оружју”

10. април 2019


Више стотина радника је обуставило производњу на један сат у знак подршке председнику Самосталног синдиката у предузећу Драгану Илићу, коме је после отказа забрањен и улазак у фабрику 

Крагујевац – Више стотина радника „Застава оружје” ступило је у штрајк упозорења и обуставило производњу на један сат у знак подршке председнику фабричког Самосталног синдиката Драгану Илићу, који је одлуком директора Младена Петковића отпуштен са посла. Илић није могао да се обрати радницима који су протестовали у фабричком кругу, пошто му је од данас, такође одлуком директора, забрањен улазак у фабрику. Протест крагујевачких оружара нису могли да прате ни новинари због обезбеђења „Застава оружја” које је блокирало фабричку капију.

Подршку Илићу, коме је дат отказ због тога што се у два наврата није „чекирао” приликом изласка из фабрике, пружили су и представници тридесетак синдикалних организација из Крагујевца и Србије, који су конференцију за новинаре одржали испред управне зграде „Застава оружја”.

Наводећи да је одлука о раскиду уговора о раду са Илићем донета како би се спутале активности једног од најорганизованијих и најактивнијих синдиката у земљи, председник Градског већа Савеза самосталних синдиката Крагујевца Југослав Ристић најавио је да ће следећег понедељка, уколико директор Петковић до тада не повуче одлуку о отказу, радници „Застава оружја” ступити у генерални штрајк.

Драган Илић је отпуштен са посла зато што се у два наврата није пријавио да напушта фабрички круг у току радног времена. Први пропуст је направио маја прошле године, у јеку вишенедељног штрајка запослених, а други пут се није „чекирао” на фабричкој капији крајем прошле седмице, када је са председником Самосталног синдиката Љубисавом Орбовићем ишао на састанак са директором Петковићем.

– Нисам битан ја, него фабрика и радници, а имамо информације да је докапитализација „Застава оружја”, то јест приватизација, већ готова ствар – рекао је Илић на конференцији за новинаре испред управне зграде предузећа.

Поручујући да ће синдикалне организације пружити подршку Илићу, председник Синдиката металаца Србије Зоран Вујовић најавио је и почетак правне борбе против одлуке коју је донео директор „Застава оружја”.

– Без обзира на стварне разлоге због којих је Илић отпуштен, уверен сам да ће решење о отказу пасти на самом почетку правне борбе, пошто ће тај акт поништити инспекција рада – навео је Вујовић.

Руководство се није оглашавало поводом почетка штрајка упозорења и најаве генералног штрајка, а одлуку да председнику Самосталног синдиката „Застава оружја” забрани улазак у индустријске погоне, директор Петковић је донео после процене „безбедносно стручне службе” да би Илићево присуство међу радницима могло довести до „конфликтних ситуација које би угрозиле безбедност запослених, као и државни интерес, с обзиром на то да се предузеће бави производњом оружја и војне опреме”.

У одлуци коју је потписао директор Петковић стоји: „На основу досадашњег деловања Драгана Илића, у смислу запоседања магацина готових производа, што се раније дешавало, као и многобројних кривичних пријава, постоји могућност да би именовани, уз помоћ одређених запослених, који имају кривичне пријаве, могао изазвати веће немире који би довели до угрожавања безбедности, не само запослених, него и шире.”

Извор: Политика