ћир lat

Влада обећала повишице у предшколству, али се протест не одлаже

10. април 2019


Влада Србије донела је одлуку да запосленима у предшколским установама обезбеди додатно повећање плата за два одсто, што је један од захтева репрезентативних синдиката предшколаца који су за сутра, 11. април, најавили протест у Београду. 

Из Владе су поручили да запослени у предшколству повећање могу да очекују од 1. маја, пошто би ретроактивно исплаћивање повишице било неуставно.

Како сазнаје Данас, допис Владе на имејл адресе синдиката стигао је данас пет минута пре истека радног времена и након што су раније у току дана представници три синдиката имали разговоре са надлежнима у Министарству просвете, а потом и са шефом кабинета премијерке Ане Брнабић и њеном саветницом за образовање.

На тим састанцима није била помињана повишица зарада већ је од представника синдиката тражено да откажу протест, а заузврат им је обећано хитно формирање међуресорне радне групе која би се бавила проблемима у овом сектору, на које синдикати указују месецима.

Председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић каже за Данас да ће протест бити одржан сутра, 11. априла, како је раније најављено.

Окупљање чланова тог и синдиката ГСПРС „Независност“ и Синдиката образовања Србије је планирано на Тргу Николе Пашића у 13 сати, а за 14 часова је најављена шетња до Председништва, седишта министарстава просвете, финансија, државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије.

Извор: Данас