ћир lat

Измене Закона о раду ипак 2021?

10. април 2019


Измене Закона о раду, као и одредби које се односе на неосновано боловање и одсуство са посла могле би да се нађу на дневном реду тек 2021. године, оцењује Зоран Михајловић, потпреседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије за Вечерње новости. 

Како су недавно за Нову економију првобитно најавили из Министарства здравља, евентуалне измене и усвајање нове верзије Закона требало је да се нађу пред Народном скупштином средином 2020. године.

Међутим, како оцењује саговорник Вечерњих новости, радна група која би се бавила овом тематиком, није још ни основана, па се сматра да ова област неће доћи на дневни ред до 2021. године.

Он објашњава да је све још у фази нагађања и припреме терена, али и да не зна шта значи лажно боловање, те да је за њега то неповерење у здравствене институције.

Михајловић додаје да и по садашњим одредбама послодавац може да контролише боловање уколико постоје сумње да је неосновано и да радника пошаље на поновни преглед о свом трошку. Ако се установи да је запослени незаконито одсуствовао са посла, он може добити отказ.

Током 2017. и 2018. године контролисано је свега пет одсто боловања и то најчешће за захтев послодавца. У РФЗО за „Новости" кажу да очејују да ће послодавци убудуће подносити више захтева за контролу боловања, с обзиром на то да за два дана ступа на снагу нови Закон о здравственом осигурању.

Новим законским мерама прописује се да изабрани лекари уместо 30, могу да отворе боловање и до 60 дана.

Причу о контролисању лажног боловања недавно је покренула Привредна комора Србије која је предложила законске измене сходно којима би послодавци могли да дају отказ уколико се установи да су одсуства неоснована.

Представници ПКС за Нову економију наводе да је суштина њихових предлога у томе да послодавац може да затражи извештај здравствене установе на основу кога би се утврдила основаност боловања, уколико је у току једног месеца проценат запослених који су били одсутни већи од десет одсто.

Извор: Нова економија