ћир lat

Пројекти самозапошљавања: Симболична цифра, мало заинтересованих

14. април 2019


Са евиденције Националне службе за запошљавање до сада се 2.500 хиљаде незапослених пријавило за пројекте самозапошљавања, којим је обезбеђено од 200.000 до 240.000 динара бесповратне помоћи. 

 

Према речима директора НСЗ Зорана Мартиновића, 22. април је рок до којег заинтересовани могу да поднесу захтев, бизнис план и неопходну документацију, а за пријаву је услов да буду на евиденцији НСЗ и да су претходно завршили обуку.

Ове године можемо укључити у тај програм близу 4.000 људи, до сада је поднето око 2.500 захтева, али нас то не брине јер су наши људи навикли да чекају последњи дан, рекао је Мартиновић за РТС.

Поручио је да процедура није захтевна, а да је новац који се добије бесповратна помоћ за покретање неког посла. Једина обавеза је, каже, да се испуни оно што је у уговору.

„Новац може неко назвати симболичним, неко подстицајним. Ове године дајемо од 200.000 до 240.000 динара. Мислим да је то макар довољно да се годину дана уплаћују порез и доприноси, довољно да се започне неки бизнис који не захтева велика улагања“, рекао је Мартиновић.

Директор НСЗ навео је да је та служба представила своје програме у свим локалним самоуправама, а да је највеће интересовање за отварање нових радних места, за шта се може добити од 150.000 до 300.000 динара.

Као новину навео је програм приправништва, који се од ове године спроводи у приватним компанијама.

Извор: Bizlife/РТС