ћир lat

Криза у фабрици “Застава оружје”: Синдикати прете штрајком

16. април 2019


Крагујевац - Уколико директор фабрике "Застава оружје" не врати председника синдиката Драгана Илића на посао, биће организован заједнички протест радника из целе Србије. 

Агенцији Бета ово је речено у Савезу самосталних синдиката Србије (СССС) Крагујевца.

Председник Самосталног синдиката у Крагујевцу Југослав Ристић је рекао да је то закључак Председништва СССС на јучерашњој седници.

Казао је да је на том састанку изражена забринутост због отказа председнику синдиката фабрике "Застава оружје" и чињенице да то може свакоме да се деси.

Ристић је рекао да "врх" Самосталног синдиката Србије размишља и да због те ситуације организује првомајски протест у Крагујевцу, уместо у Београду.

Ристић је рекао да је до сада обављен разговор са инспекцијом рада у вези са отказом Илићу и премештањем већег броја руководилаца чланова синдиката на друга радна места.

Данас је и у правно-формалном смислу "активан" отказ Илићу после објављивања на огласној табли фабрике.

Директору "Застава оружје" Младену Петковићу јуче је уручено 1.500 потписа радника те фабрике који од њега траже да поништи одлуку о отказу и Илића врати на посао.

Илићу је од уторка 9. априла забрањен улаз у фабрику "Застава оружје", али му је до данас било дозвољено да синдикалне активности обавља у сали управне зграде ван фабричког круга.

Отпуштени Илић је у суботу отказао најављени генерални штрајк оружара за јуче, обавестивши раднике фабрике чланове Самосталног синдиката да у овом тренутку не треба наносити штету предузећу као и да је такав његов став резултат одговорности према радницима и фабрици.

Извор: Б92