ћир lat

Како се изборити за права радника?

9. јун 2019


Минимална цена рада треба да буде у висини минималне "потрошачке корпе". Несразмера између зарада и трошкова највећи је проблем радника у Србији, али присутан је и цео низ кршења права радника против којих се треба борити. То је закључак дводневног саветовања удружења грађана и синдиката из целе Србије чији је домаћин, овог викенда, била Суботица.  

"Како се изборити за радничка права?" То је била тема скупа који је, у организацији Удружења грађана Суботице „Солидарност", одржано у граду на северу Бачке, а коме су учествовали представници удружења грађана и синдикати из Зрењанина, Крагујевца, Јагодине, Вршца, Ниша, Београда, Крушевца, Новог Сада и града домаћина.

"Највеће кршење права радника је то што су зараде тако мале да људи од њих не могу да живе. Ова цена рада не може да обезбеди радницима живот достојан човека. И то је оно што је тренутно највећи проблем радника у Србији", каже Милан Поповић, председник Савеза самосталних синдиката Суботице. 

Миклош Олајош Нађ из Удружење грађана „Солидарност" из Суботице каже да имају само „инсајдерске" информације о кршењу права радника.

„Тако сазнајемо да поједини послодавци не плаћају прековремени, рад суботама и недељама, као и да постоји низ пропуста када је у питању заштита на раду.... Међутим, када их позовемо да, заједно са нама из Удружења грађана „Солидарност", оду у Инспекцију рада како би то пријавили, онда се радник повлачи због страха од отказа", каже Миклош Олајош Нађ.

Бранислав Маркош, председник Удржења „Зрењанински социјални форум", каже да се то често дешава.

„То се најчешће догађа у предузећима која су отишла у стечај. Након стечаја, послодавци су се ослободили баласта акционара, а и радника. Запошљавају људе преко агенције или на одређено време. Ту синдикална организованост не постоји. Тако добијате лажну слику да је много људи запослено, а синдиката нигде нема", објашњава Бранислав Маркош, председник Удржења „Зрењанински социјални форум".

Југослав Крстић, председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца, каже да су радници у Србији суочени са „општим кршењем" својих права.

„Узрок је то што је наша држава посвећена инвеститорима, а не радницима. И зато само ми као грађани, као чланови удружења или синдиката, можемо то да променимо својим деловањем", истиче Југослав Крстић, председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца.

Саветовање представника удружења грађана и синдиката чији је домаћин била Суботица одржано је са циљем да се укаже на кршење права радника, пробуди солидарност и предложе решења која могу да им помогну како би били ефикаснији у борби за боље услове рада и веће зараде.

Извор: РТВ