ћир lat

Минималац већи за 4.000 динара? Раст плата за 350.000 радника са најнижим примањима

18. јун 2019


Синдикати би били задовољни са повећањем минималне месечне зараде за 4.000 до 5.000 динара, док послодавци нуде раст од 1.620 динара. Преговори почињу у јулу, а синдикати очекују да ће држава пристати на раст од око 15 одсто што је око 4.000 динара, сазнаје "Блиц". 

Минимална месечна зарада коју у Србији прима 350.000 радника и која данас износи око 27.000 динара тако би од јануара наредне године могла да буде око 31.000 динара. Како сазнаје "Блиц Бизнис", коначна одлука биће позната до половине септембра, а званични преговори између владе, синдиката и послодаваца ће почети за око три недеље.

Синдикати који ће са Владом и послодавцима преговарати у име радника још нису спремили конкретну рачуницу са којом би изашли пред преговарачке стране, али начелно знају како би, како наводе, "цела прича требало да иде".

"Држава је до сада пристајала на повећање од око осам до 10 одсто, док су синдикати у захтевима били прилично радикалнији. Имајући у виду минималну потрошачку корпу и најаве званичника да би минимална цена рада требало у наредне три године да се изједначи са минималном потрошачком корпом сада би повећања требало да буду већа и да износе између 15 и 20 одсто. Практично минималац би износио између 31.000 и 32.000 динара и ми би са толиким повећањем од 4.000 до 5.000 динара за следећу годину били задовољни", каже наш извор из редова синдиката.

С друге стране, Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије и један од чланова преговарачког тима за повећање минималца, каже за "Блиц" да послодавци на ову тему годинама покушавају да уведу једину могућу економску логику.

"Сва повећања плата треба да буду једнака годишњем повећању БДП и инфлације. То је у овој години укупно око шест одсто. Послодавци ће, дакле, тражити да минимална зарада буде око 28.600 динара. Наравно, ми смо спремни да пристанемо и на већи минималац али под условом да нам држава повећање рефундира тако што ће смањити пореске намете - оценио је Атанацковић за "Блиц Бизнис".

"Минимална цена рада биће знатно повећана у септембру, а крајем године биће повећане и плате у јавном сектору и пензије. Србија за првих пет месеци привукла 17 одсто више страних директних инвестиција и новца у односу на исти период прошле године. “Свака та цифра значи ново радно место, нови динар у буџет и нама даје могућност да повећавамо плате и пензије. Већ сада размишљамо о повећању минималне цене рада и очекујте значајно повећање минималне цене рада у септембру, да би људи још боље живели и имали још веће плате"”, рекао је јуче министар финансија Синиша Мали.

Раст од 6 до 10 одсто

Од 2010. године држава је повећавала минималац седам пута. На захтеве синдиката за повећање најниже загарантоване зараде у земљи није пристајала у 2014. и 2016. години. Минималац је од 1. јануара ове године повећан 10 одсто, а у 2017. години шест одсто.

Извор: Блиц