ћир lat

Егзодус у јавној управи, 45.000 запослених мање

14. јун 2019


У јавној управи Србији је од увођења мера рационализације крајем 2013. године, број запослених смањен за више од 45.000, наводи се у недавно објављеној Екстерној евалуацији Стратегије реформе јавне управе у Србији, пише Нова економија. 

Међутим, значајан негативни споредни ефекат тих мера био је да су органи јавне управе чешће запошљавали нове људе на привременој основи, оцењује се у евалуацији, а наводи Нова економија.

Оцењено је и да је на руководећим местима у државној управи диспропорционално висок број вршилаца дужности – привремених.

По стању 31. октобра 2018. године, од укупно 370 руководећих положаја на нивоу централне владе, 322 је попуњено руководиоцима, од којих су 214 (или 66 одсто) били вршиоци дужности.

У извештају се подсећа да су рестриктивне мере запошљавања из 2013. године и даље на снази.

Аутори извештаја оцењују да, имајући у виду опсег реформе јавне управе и потребе у вези са процесом европских интеграција, постоје разлози да се очекује да ће број запослених у средњорочном периоду расти.

У Србији су сада на 100 становника 6,4 запослена у јавној управи, у ЕУ их је 8,5, а у „новим државама чланицама ЕУ“ осам запослених.

Извор: Данас