ћир lat

Сезонски радници у Србији од ове године имају плаћене доприносе

3. јун 2019


Иако време омета многе пољске радове, ово је доба године када је највећа потражња за сезонским радницима, који први пут могу да раде по уређеним правилима. 

Радници сада имају загарантовану финансијску накнаду, осигурање у случају повреде на раду и пензијски стаж. Иван Радак из Националне алијансе за локални и економски развој рекао је да је тренутно 5.862 пријављена сезонска радника и да је то резултат изнад очекивања.

"За њих су послодавци уплатили око 34 милиона динара пореза и доприноса и негде око 130 послодаваца је користило овај систем, од чега су четвртина физичка лица, имамо послодавце који су не само компаније већ и власници пољопривредних газдинстава који ангажују сезонске раднике", рекао је Радак.

Радак је истакао да би се према њиховим проценама у наредних пет година на тај начин могло увести око 33 хиљаде сезонаца, наводећи да су сезонски радници тренутно пријављени у 135 општина.

"С обзиром на претхона искуства где 95 одсто сезонских радника није било пријављено, сада имамо ситуацију да имају сигурну накнаду, макар минималну дневницу по закону, загранатован им је пензијски стаж и осигурање у случају повреде на раду", нагласио је Радак.

Додао је да су радници евидентирани и у регистар националне службе помоћу које послодавци могу да виде ко воли да ради што им , како каже, може повећати шансе за запослење.

Иван Радак истиче да нема тачан податак колико људи одлази из земље, али да је свакако реч о озбиљним цифрама.

Извор: Б92