ћир lat

Већина радника у приватном сектору Србије не искористи право на паузу

22. јул 2019


У Србији трећина радника у приватном сектору не искористи време за паузу у току радног времена, на коју законски има право, док 69 одсто радника у том сектору не искористе целу паузу, податак је организације Побуна Србија. 

Према подацима ове организације, који су објављени на њиховом Инстаграм профилу, сваког радног дана, по основу некоришћења паузе, радници у приватном сектору у Србији послодавцима поклоне око 448.000 евра.

Ово је показало истраживање које је рађено на узорку од 4.250 запослених у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и Ваљеву у периоду од 8. априла до 15. јула 2019. године.

Према резултатима које наводи Побуна Србије, разлог који запослене спречава да користе паузу је недовољан број запослених који би их могли одменити, превелики обим посла и страх од тога да ће им то замерити послодавац или непосредни руководилац.

Преко 80 одсто оних који не користе целу или паузу уопште, не знају на колику паузу имају право, додаје ова организација.

Па тако, грађевински радници који раде 10х дневно у 95 одсто случајева мисле да им је дозвољена пауза 30 минута а заправо је минимум 45 минита. Исти случај је и са возачима, трговцима али и радницима у производњи којима се у неким фирмама време за одлазак и тоалет одбија од времена за паузу.

По градовима паузу најмање користе запослени у Нишу где њих 75 одсто не искористе целу паузу, наводи Побуна Србије.

Према спроведеном истраживању, од свих радника који не користе паузу 89 одсто њих истиче да то није њиховом вољом.

Из ове организације подсећају да је пауза у току радног дана загарантовано право свима који раде минимално од четири до шест сати и пауза се рачуна у радно време.

Запослени који раде од четири до шест сати дневно имају право на најмање 15 минута одмора у току радног времена, а они који раде осам сати имају право на најмање пола сата, док они који раде 10 сати, могу да одмарају најмање 45 минута у току радног времена.

Такође истичу да уколико процес производње не сме бити прекинут послодавац је дужан да раднику обезбеди адекватну замену ради коришћења паузе.

„На жалост иако сваког дана слушате фразу да је време новац ипак изгледа да је ваше време лак плен за послодавца који је добар ловац и који га боље од вас претвори у новац. Чувајте своје време и новац и искористите паузу, бар да размислите колико сте до данас поклонили новца свом послодавцу који паркира свој БМЊ на улазу док се ви шверцујете у градском или приградском превозу“, сматрају из Побуне Србије.

Извор: Данас