ћир lat

Ђорђевић: Минимална цена рада биће већа од реалног раста БДП и раста цена

27. август 2019


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјала питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је данас да „је идеја Владе Србије“ да минимална цена рада за следећу годину буде већа од реалног раста бруто домаћег производа (БДП) и раста цена, али да при томе треба имати у виду и колико би то могло да кошта државу и послодавце.

Он је, после седнице Социјално-економског савета (СЕС) на конференцији за новинаре одржане у Влади Србије, рекао да Влада не може да гарантује у ком ће року „минималац“ достићи вредност минималне корпе намирница.

„Мислим да има простора да се постигне компромис око висине минималне цене рада између синдиката, Владе Србије и послодаваца“, рекао је Ђорђевић, али није желео да говори о конкретном износу.

Додао је да „све зависи од резултата које постигне привреда, али да ће јој замајац дати улагања у инфраструктуру“.

„Лако је рећи да минимална цена рада треба да буде 36.000 – 37.000 динара, али треба видети колико то кошта државу и да ли би привреда дугорочно због тога имала проблеме“, рекао је Ђорђевић.

„Мислим да би за две године минимална цена рада могла да достигне вредност минималне корпе намирница, али не постоје гаранције имајући у виду неизвесности у кретање светске економије“, рекао је Ђорђевић, после седнице СЕС-а на којој је по захтеву синдиката требало да се расправља о односу послодаваца према радницима и проблемима спровођења споразума Владе Србије са Републичким геодетским заводом (РГЗ).

ЂорђЂевић је рекао да на данашњој седници СЕС-а није било детаљније расправе о односу послодаваца према синдикатима, а посебно о спровођењу Споразума који је Влада Србије потписала са РГЗ, а што су тражили синдикати као и присуство премијерке Ане Брнбабић, због тога што је она била спречена да дође на седницу.

Договорено је, како је рекао, да се закаже нова седница СЕС-а на којој ће се расправљати о тим проблемима али у присуству Брнабић, која је члан СЕС-а.

Пошто је тешко утврдити ко крши споразумм у РГЗ , директор или радници Ђорђевић је рекао да се консултовао са Републичким Секретаријатом за законодавство који је предложио да се оснује независна комисија која ће то утврдити.

Председниик Савеза Самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић раније је тврдио да директор РГЗ „шиканира“ раднике који су незадовољни организацијом посла штраковали.

Та комисија ће, према речима Ђорђевића, извештај поднети премијерки.

Извор: Данас