ћир lat

Повереница покренула парницу за заштиту жене која је током трудноће уплаћивала доприносе послодавцу

6. август 2019


Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић покренула је пред Вишим судом у Београду парницу за заштиту од дискриминације у име Снежане Пешовић коју је послодавац, након што је остала у другом стању, пријавио под условом да она њему уплаћује доприносе. 

У саопштењу из кабинета поверенице се наводи да је поред утврђивања дискриминације на основу пола и породичног статуса и тражења да се отклоне последице дискриминаторског поступања, тужбом тражено од суда да донесе привремену меру у циљу хитне забране дискриминације и спречавања последица таквог поступања према запосленој због трудноће и породиљског одсуства.

„Овај случај је стратешки важан с обзиром да је дискриминација жена због трудноће и породиљског одсуства недопустива и да још увек представља честу дискриминацију на тржишту рада, којој смо посебно посвећени. Држава има механизме за спречавање оваквог понашања због чега верујем да ће овај пример охрабрити жене да се обрате нашој институцији и затраже заштиту“, навела је повереница.

РТС је раније пренео да је током трудноће, Снежана Пешовић од послодавца примала плату у износу од 26.000 динара, а да је њему уплаћивала 30.000 динара месечно. Поред тога, послодавац јој је остао дужан три плате и доприносе за месец дана а уз уговор о раду, морала је да потпише и бланко уговор о отказу.

Извор: Данас